Wednesday, December 22, 2010

Puding Tapai


Bismillahirahmanirrahim.
Alhamdulillah. finally t'capai jg misiku utk buat puding tapai. cedok resipi dr blog kak ummi. thanks a lot. hrp dhalalkn yek :) yg penting ada opismate puji m'gunung. w/pun oghang umh cume cuit cket je. huhuhu...(tp mmg xyahlah soh dia mkn kalau dessert2 manis ni. stakat cuit nak sdpkan ati kita jek. hehehe... ape2 pon, jom lyn resipi:




Bahan:-

* 2 bungkus tapai ubi (lebih kurang 6 ketul)(*buang empulur tengahnya)
* 1/2 cawan gula
* 600 ml fresh milk
* 1 biji telor - pukul sikit
* 1 1/2 sudu besar tepung jagung(*akak letak 2 1/2 sudu besar)- i follow kak ummi
* 1 sudu kecil esen vanila
* sedikit pes pandan/pewarna hijau

Caranya:-

1. Masukkan semua bahan dalam blender dan blendkan sehingga sebati.
2. Masukkan dalam loyang atau bekas kecil-kecil, kukus lebihkurang 15 minit/masak.
3. Sejukkan. Scope dalam mangkuk puding dan tuang kuah.

Bhn Kuah:-

* 1 tin susu Ideal
* 2/3 cawan gula (*boleh kurangkan kalau xnak manis sgt)
* 1 cawan air
* 1 biji kuning telor - dipukul sikit
* 1 helai daun pandan
* 1 sudu kecil esen vanila
* Buahan koktel (optional)

Caranya :-

Campur semua bahan, kecuali buahan koktel dan masak kuah dengan api perlahan. Tutup api bila mendidih, sejukkan. Hidangkan puding tapai dengan kuah susu dan letak buah2an koktel dengan sedikit sirap buahnya.

No comments:

Post a Comment