Thursday, December 2, 2010

Mee Kari


Bismillahirrahmanirrahim...
Actually dah dua kali wat mee kari ni. 1st time for testing. 2nd time baru leh bg org rasa. hehehe.. layan jelah recipe ni. tp sorry coz mmg stiap kali masak xpenah sukat bhn2 nye. so, pepandailah ek agk2 :D

Bhn2
1. Bwg besar (blend)
2. Bwg putih (blend)
3. Halia (blend)
4. Cili kering (blend - yg ni ikut suka. xletak pon xpe.)
5. Bwg merah - hiris
6. Serbuk kari
7. Santan
8. Asam jawa (sikit jek. wat syarat)
9. Minyak (utk tumis)
10.Ayam (Potong kecil2)
11.Fishball, fishcake, meatball
12.Kerang (yg dah rebus)
13.Garam secukup rasa
14.Gula

Cara2
1. Tumis bhn2 blend + bwg merah hingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari n kacau. (ensure api kecik k)
3. Masukkan ayam n air cket kalau t'lalu kering (yg ni biar lama cket ats dpr. Baru bhn2 tu mesra)
4. Masukkn air asm jawa n kacau.
5. Masukkan santan n kacau.
6. Masukkn Fishball, fishcake, meatball
7. Mskkn garam n gula n kacau hingga mendidih
8. Last skali br mskkn kerang. to make sure kerang x kecut kalau lama sgt ats api.

OK, siap tok dhidang :D


No comments:

Post a Comment